perjantai 18. maaliskuuta 2016

Cumalla tunnilla

Torstaina kävin vähän ratsastelemassa ja sain ratsukseni Cuman. Cumalla olen mennyt muutamia kertoja  ja tamma on oikein hauska, todella haastava mutta se tekeekin Cumasta hauskan. Tallille päästyäni menin harjaamaan Cumaa. Varustin Cuman ja lähdin kävelemään maneesille. Maneesissa ei ollut ketään ja tuuli oli todella kova. Koin kaikkein turvallisimmaksi vaihto ehdoksi, että kävelen Cuman kanssa maastakäsin pari kierrosta ennen kuin joku muu tuntilainen tulee maneesiin.


Toinen tuntilainen tuli viimein maneesiin ja pääsin nousemaan selkään. Kiristin satula vyön, laitoin jalustimet sopivan mittaisiksi ja lähdin kävelemään. 
Alkukäyntien jälkeen otimme ohjat tuntumalle ja aloimme tehdä nelkaarista-kiemurauraa. Yritimme saada hevoset rennoiksi eteen-alas meiningillä. Aluksi minulla oli Cuman kanssa ongelmia ja Cuma sähläsi alussa. Sain kuitenkin hetkittäin Cuman kulkemaan rennosti mutta nosti kuitenkin päänsä ylös. Nostimme kevyen ravin jatkoimme tehtävä. Nelikaarisen-kiemurauran jälkeen tulinme pääty-ympyrälle oikeaan kierrokseen. Aloimme tehdä sulkutaivutuksia käynnissä. Oikeakierros on Cumalle vaikeampi kierros joten minulla oli hieman hankaluuksia. Toisinaan se oli minun toinen tai kolmas kerta, kun edes teen sulkutaivutuksia. Sain Cuman kanssa pari hyvää sulkutsivutusta kunnes vaihdoimme suuntaa. Jatkoimme samaa tehtävää ja muutaman jälkeen nostimme ravin. Ravissa teimme ensin voltin kulmassa ja siitä jatkoimme sulkutaivutuksen ajatuksella ympyrälle. Tällä kertaa Cuma meni oikein nätisti sulkutaivutukset. 
Sulkutaivutusten jälkeen jatkoimme koko uralle. Ravasimme hetken maneesia ympäri. Sen jälkeen aloimme tehdä harjoitus ravissa jokaisessa kulmassa voltin ja jokaisen sivun keskelle 1-3 askelta käyntiä. Cuma oli paljon rennompi, kuin alkutunnista ja myötäsi. Cuma vastasi pidätteeseen hieman viiveellä mutta siirtyi nätisti ravista käyntii ja käynnistä raviin. Volteilla sain olla Cuman kanssa tarkka ettei se lähteny valumaan voltilta ulos. Hetken jälkeen otimme käyntiin ja käveltiin hetki.


Hetken kävelemisen jälkeen nostimme taas ravin ja jatkoimme tehtävää oikeaan kierrokseen. Aloimme kuitenki nostaa C oikea laukka laukata pitällä sivulla iso laukkaympyrä ja ottaa L-päädyssä raviin ja siitä käyntiin. Laukat meni Cuman osalta todella hienosti mutta laukka ympyrällä unohdin ulko-ohjan ja Cuma pääsi valumaan mutta ympyrällä pysyttiin silti. L:ssä otin Cuman raviin ja tein puolympyrän, jotta saisin vauhdin hiljemmaksi ja otin siitä käyntiin. Nostin muutaman käyntiaskeleen jälkeen uudestaan ravin ja ravasin kulmassa ympyrän ja jatkoin pitkälle sivulle. Cuma rentoutui ja kulki pääalhaalla päristen. Jatkoimme tehtävää kunnes vaihdoimme suunnan ja aloimme tulla keskiympyrää. Istuimme harjoitusravissa ja nostimme ympyrälle vasemman laukan. Cuma laukkasi oikein nätisti mutta vaihtoi ristilaukalle ja siitä vastalaukan ympyrälle. Annoin Cumsn laukata vastalaukkaa ympyrällä, koska vastalaukat on Cumalla vielä vaiheessa. Yritin tehdä laukan vaihdon mutta en onnistunut vaan Cuma tiputti raville ja nostin siitä myötä laukan. Hetken päästä otimme raviin ja siitä käyntiin ja annoin Cumalle pitkät ohjat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti